U staro doba razmjena je bila prvi vid plaćanja za razne usluge i dobra. Ljudi su višak svojih proizvoda mijenjali za ono što im je nedostajalo. U današnje vrijeme razmjena više nije primaran način plaćanja, ali iako se zbog gomilanja nepotrebnih stvari trampa vraća na mala vrata, postaje sve rasprostranjenija. S obzirom na rapidan rast cijena u današnje vrijeme, ne čudi da razmjena dobara ponovo dobiva na popularnosti.

Za vas smo izdvojili neke platforme iz cijelog svijeta koje nude opcije razmjene, iako ni jedna nije koncipirana poput Djoraj. Djoraj je kompletan proizvod koji vas automatski spaja s korisnicima čiji se oglasi i želje poklapaju s vašima i pružaju vam točno ono što želite, a ne podržava prodaju.

Rehash– platforma za besplatnu razmjenu odjeće. Ima preko 90.000 korisnika čija baza i dalje raste. Ideja stranice bila je dizajniranje odjeće od recikliranih materijala ali se sve više počela razvijati u platformu za razmjenu odjeće. Danas uz razmjenu odjeće nude i ekološki prihvatljive savjete za život, forum i još mnogo toga.

SharedEarth – Besplatna stranica koja povezuje zemljoposjednike s poljoprivrednicima i farmerima kojima treba dodatna zemlja za uzgoj usjeva. Dobivate besplatno zemlju na korištenje u zamjenu za plodove vašeg rada. Platforma djeluje samo na prostoru SAD-a.

 

Craigslist – Jedna od najpoznatijih stranica i imena na internetu. Iako ne služi prvenstveno za razmjenu moguće je odabrati i tu opciju.

 

 

HomeExchange – Sa preko 40.000 korisnika u 142 zemlje, HomeExchange vam nudi mogućnost odsjesti bilo gdje u svijetu potpuno besplatno. Članovi plaćaju članarinu $9.95 za razmjenu svojih kuća i stanova sa ostalim korisnicima. Možete besplatno odsjesti u tuđoj kući dok je istovremeno netko drugi kod vas.

BookMooch – zanimljiva stranica za razmjenu knjiga koja koristi sistem bodovanja. Unosite knjige koje želite pokloniti, primate zahtjeve od drugih članova koji žele vaše knjige i za to dobivate bodove kojima možete „kupovati“ knjige koje vas zanimaju. Za svaku knjigu koju oglasite dobivate 10 bodova, a za uspješnu razmjenu dobivate 1 bod.

Ekipa iz Djoraj tima je sakupila većinu iskustava ovakvih platformi/ stranica i napravila nešto sasvim novo, posebno na našem području. Svjesni smo da ovakav način trgovanja nije primaran, ali mi smo tu da napravimo promjenu!

 

 

Komentari: