Iako se uglavnom povezuje s trgovinom u davnim vremenima, razmjena je ponovno postala popularna u današnje vrijeme. Razmjena putem interneta postala je posebno popularna među malim poduzetnicima nakon financijske krize 2008., koja je kulminirala Velikom recesijom.

Prema The New York Timesu, razmjene među poduzećima su porasle za dvoznamenkasti broj u 2008. godini. Procjenjuje se da je tijekom financijske krize obavljena razmjena dobara u iznosu oko 3 milijarde dolara.

Tvrtke su razmjenjivale svoje proizvode za druge proizvode jer nisu imale financijskih sredstava za kupnju te robe.

Kako se prodaja smanjivala, male tvrtke su se sve više okretale razmjenama kako bi ostvarile prihod. Te su razmjene omogućile poduzetnicima da pronađu nove kupce za svoje proizvode, a dobiju robu i usluge koje su im potrebne. To je učinkovit način trgovanja jer se eliminiraju financijski rizici.

Najčešći suvremeni primjer kompenzacijskih transakcija između poduzeća (B2B) je razmjena među građevinskim firmama  u kojima razmjenjuju građevinske materijale i usluge.

S obzirom na sve nepovoljniju socioekonomsku situaciju u današnje vrijeme razmjena se ponovo počinje sve više koristiti u poslovanju. Stoga nemojte biti sramežljivi, slobodno oglasite vaše usluge, strojeve i alate na našoj platformi i unaprijedite vaše poslovanje!

 

 

Komentari: